Skip to footerSkip to content

7 sep. 2021

Module Words & Pictures

Virtueel
Training
9.30 - 13.00
Overheid en zorg

Uitleg geven aan kinderen over ingewikkelde of verdrietige situaties blijkt in de praktijk behoorlijk lastig te zijn. Dat geldt voor ouders, maar ook voor professionals die met kinderen werken.

Soms wordt het verhaal wel aan kinderen verteld, maar is het niet eenduidig. Daardoor raken kinderen in de war. Of het verhaal wordt mooier voorgesteld dan het is, danwel te ingewikkeld gebracht. Kinderen begrijpen er dan niet veel van. Kortom, het uitleggen van ingewikkelde situaties op beslissingen aan kinderen is een hele uitdaging!

Inhoud

Words & Pictures, oftewel een woord-en-beeldverhaal, is een methode die helpt om aan kinderen uitleg te geven over wat er in hun leven gebeurt of is gebeurd. Zo kan uitleg worden gegeven over verschillende situaties, zoals:

    Papa kan een tijdje niet bij het gezin wonen

    Kinderen gaan een tijdje bij grootouders logeren

    Mama kan niet meer voor haar kinderen zorgen

Het is ook mogelijk om veiligheidsafspraken uit een veiligheidsplan te vertalen naar een woord-en-beeldverhaal. Op die manier worden kinderen van alle leeftijden actief betrokken bij het plan en snappen zij wat er in hun leven gebeurt en waarom. 

Een woord-en-beeldverhaal wordt (meestal met de ouders) voor de kinderen gemaakt in cartoonvorm en vervolgens aan hen gepresenteerd. Een woord-en-beeldverhaal kan slechts 6 plaatjes bevatten. Het kan ook een levensverhaal van meerdere pagina’s zijn.

Workshop

Voorafgaand aan de workshop ontvang je een voorbereidende leesopdracht. In de workshop wordt uitleg gegeven over de methode en vervolgens wordt er met standaard of eigen casuïstiek geoefend in het maken van een woord-en-beeldverhaal. 

Deze workshop is geaccrediteerd bij de SKJ en levert 4 beroepsregisterpunten op.

Aanmelden

Is dit helemaal jouw training?

Aanmelden

Niets gevonden?Praat verder

Wil je graag een specifieke training volgen, maar zit deze niet in het aanbod? Neem gerust contact op en wij bespreken met jou de mogelijkheden.