Skip to footerSkip to content

MAANDAG!& corona

Als werkgever in het publieke domein ontvangen wij veel vragen met betrekking tot het coronavirus. Uiteraard houden wij ons aan de maatregelen die getroffen zijn door het RIVM en het kabinet. Deze maatregelen hebben we voor je op een rij gezet. Ook vind je op deze pagina de meest gestelde vragen én ons antwoord.

FAQ

Ik heb klachten, wat nu?  Heb je klachten als neusverkoudheid, keelpijn, benauwdheid, lichte hoest, plotseling verlies van reuk of smaak (zonder neusverstopping), verhoging of koorts (voor medewerkers in cruciale beroepen en vitale processen: én koorts)? Dan is het advies om thuis te blijven en laat je je testen op het coronavirus. Lees meer over de symptomen op De ziekte COVID-19. Neem ook direct contact op met jouw contactpersoon bij Maandag® om samen te bespreken welke gevolgen dit heeft voor je werk. 

Waar kun je terecht als je het mentaal zwaar hebt? Mensen die het mentaal zwaar hebben door de coronacrisis kunnen terecht bij het loket mentale gezondheid. Dit loket is er voor iedereen, of je nu zorgverlener bent, je baan bent verloren, of stress hebt door het nieuwe coronavirus. Iemand in mijn huishouden heeft verkoudheidsklachten met koorts en/of benauwdheid. Wat nu? Als een huisgenoot koorts, benauwdheidsklachten of beiden heeft, dan blijft het hele gezin of huishouden thuis. Totdat de uitslag van de test bekend is. Dit geldt ook voor mensen werkzaam in cruciale beroepen of vitale processen. Komt uit de test dat de huisgenoot het coronavirus heeft, blijft iedereen in het huishouden thuis en hoort jouw huishouden van de GGD wat het moet doen. Ook personen werkzaam in de vitale sector of met cruciale beroepen blijven dan thuis. Voor deze groepen kan een uitzondering gemaakt worden in overleg met de GGD en de bedrijfsarts. En alleen als zij geen klachten hebben. Meer hierover vind je hier. Ik ben zwanger, moet ik me extra zorgen maken? Nee. Het RIVM geeft aan dat de infectie met het virus hetzelfde verloop heeft als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Met de gegevens die nu bekend zijn, lijken de gevolgen van een infectie met COVID-19 bij een zwangere vrouw niet anders voor het kind en de moeder dan bij andere infectieziekten die koorts veroorzaken. Bij zwangerschap vanaf 28 weken (voor medewerkers in de extramurale zorg) is er aanvullend advies. Wanneer kan ik me laten testen? Als je één of meer klachten hebt die passen bij een infectie met COVID-19 kun je getest worden. Lees hier meer over testen en COVID-19. Bel 0800-1202 voor het maken van een afspraak.  Ik ben op vakantie geweest in het buitenland. Wat moet ik nu doen? Kom je terug uit een gebied met een oranje reisadvies vanwege corona, dan ga je 10 dagen thuis in quarantaine.

Wil je nog meer weten? Voor aanvullende informatie over het coronavirus verwijzen we je naar de website van de Rijksoverheid en het RIVM. Voor zorgprofessionals gelden aanvullende maatregelen vanuit het RIVM. Heb je vragen rondom het coronavirus en je werk? Stuur je vraag dan naar gezondaandeslag@maandag.nl.  

Maatregelen om verspreiding te voorkomen:

  Schud geen handen 

  Houd altijd 1,5 meter afstand van anderen, vermijd sociale activiteiten en groepen mensen

  Was regelmatig je handen:

   

  Hoest en nies in de binnenkant van je ellenboog

  Gebruik papieren zakdoekjes

  Zorg voor voldoende ventilatie

  Raak zo min mogelijk je ogen, neus en mond aan

Een volledig overzicht van alle maatregelen vind je hier.