Skip to footerSkip to content
Goed verhaal

Wat is detacheren? Maandag® legt het uit

Wat is detacheren?

Maandag® detacheert professionals in de publieke sector. Maar wat is detacheren eigenlijk? En wat zijn de verschillen tussen een uitzendbureau en een detacheringsbureau? Ruben Wagenvoort, Manager HRD bij Maandag®, geeft antwoord.

Wat is detacheren?

“Detacheren staat voor flexibele zekerheid. Maandag® is als detacheringsbureau de werkgever en bij ons huurt een organisatie of bedrijf een werknemer voor een bepaalde tijd in. Een gedetacheerde heeft dus wel de secundaire en primaire arbeidsvoorwaarden gerelateerd aan de functie, maar behoudt flexibiliteit door diverse opdrachten.”

Wat is het verschil tussen detacheren en uitzenden?

“Als gedetacheerde heb je een tijdelijk of vast contract, met een vast salaris en vaste uren. Je bent in dienst bij een detacheringsbureau en je voert bij (verschillende) opdrachtgevers inhoudelijke opdrachten uit. Ben je ziek, ga je op vakantie, of bijvoorbeeld met zwangerschapsverlof, dan is het detacheringsbureau verantwoordelijk voor het doorbetalen van loon. Bij uitzendwerk word je alleen betaald voor je werkbare uren. Niet werken betekent dus geen salaris. Over het algemeen zijn gedetacheerden hoger opgeleid dan uitzendkrachten.”

Wat zijn de voordelen van detachering?

“Ik zeg altijd: ‘Detacheren is een lifestyle’. Onze nieuwe generatie hecht waarde aan dynamiek, flexibiliteit, vrijheid én verantwoordelijkheid. Mensen willen niet per se meer tien à twintig jaar bij één werkgever werken, maar wél (financiële) zekerheid. Door aan verschillende opdrachten te werken bij verschillende werkgevers, is werken via detachering bovendien de perfecte werkvorm voor persoonlijke groei en ontwikkeling.”

Hetzelfde salaris als bij een vaste baan?

“Maandag® conformeert onder anderen aan de schalen van onze opdrachtgevers. Je salaris varieert dus per opdrachtgever.”

Zijn er ook nadelen aan detacheren?

“Detacheren moet je wel passen. Als je van structuur houdt, kan het een uitdaging zijn. Je kunt minder betrokken raken bij een organisatie. Je leert bij tijdelijke opdrachten de bedrijfscultuur en je collega’s minder goed kennen. Soms werk je tien minuten rijden vanaf huis, de andere keer reis je een uur. Maandag® biedt overigens wel mogelijkheden voor een leaseauto of reiskostenvergoeding. En stel je denkt bij een bepaalde opdracht: dit past mij als een jas, hier wil ik blijven, dan kunnen we samen met de opdrachtgever overleggen of er een vast dienstverband mogelijk is.”

Wat betekent detachering bij Maandag®?

“Bij Maandag® werk je voor verschillende opdrachtgevers of voor één opdrachtgever, net wat bij jou past. Dit doe je in een vast dienstverband. Jouw werkweek kan dus bestaan uit verschillende opdrachten, maar ook deels uit een opleiding. Je kunt jezelf zelfs volledig omscholen. Aandacht voor persoonlijke groei en ontwikkeling staat bij ons voorop en daarom bieden wij professionals deze mogelijkheden, verdieping en verbreding.”

Benieuwd naar onze vacatures? Kijk voor alle actuele vacatures op onze website!

 

Relevant voor jou

Logo-400px

tags testing

25 apr. 2023
inge-van-der-hart-professional-maandag

Test componenten

14 mrt. 2022