Skip to footerSkip to content
Goed verhaal

Wat is de beste dag om vrij te nemen als je vier dagen werkt?

Beste-dag-om-vrij-te-nemen.jpeg

De meeste mensen die besluiten parttime te gaan werken beschouwen hun nieuwe werkritme als een verademing. Ineens is de werkweek een stuk korter, zijn de weekenden aanzienlijk langer en het leven meer ontspannen door de midweekse vrije dag. Favoriet is de vierdaagse werkweek. Daarmee heb je voldoende tijd voor jezelf en een vast inkomen. Maar welke dag kies je als jouw vrije dag? 

Maandag

Wie op maandag vrij heeft, begint zijn of haar werkweek, een dag later en heeft daardoor misschien extra veel goede zin om aan de slag te gaan. Kritiek op deze dag is het gevoel, dat je gedurende de werkweek voortdurend achter de feiten aanloopt, omdat de meeste van je collega’s al op maandag zijn begonnen. Het is maar hoe je erin staat. Ander minpuntje van deze dag is dat er standaard twee feestdagen op maandag vallen: Tweede Paas- en Pinksterdag.

Dinsdag

Gevoelsmatig is dinsdag de dag waarop de minste mensen vrij zullen nemen. Op deze dag staan ook traditiegetrouw de meeste en langste files. Deze ontloop je als je op dinsdag vrij neemt. Toch lijkt deze dag de minst logische keuze, omdat in het gros van de organisaties de mensen dan binnen zijn en er dingen worden gerealiseerd. Bovendien zal het behoorlijk wennen zijn, om de werkweek op maandag te starten en meteen de dag erna weer vrij te hebben. Wie toch voor de dinsdag kiest, heeft één groot voordeel: op deze dag valt bijna nooit een feestdag. 

Woensdag

Het grootste voordeel van de woensdag is dat het de werkweek doormidden breekt. Zo hoef je nooit langer dan twee dagen achter elkaar te werken. Dat is handig in het geval je er nog dingen naast wilt doen. Dan is deze dag ideaal, omdat je lekker in je workflow blijft. Woensdag is ook een dag waarop veel moeders of vaders thuis zijn voor hun kinderen die op de basisschool zitten. Qua feestdagen zit je op woensdag ook meestal goed. Wie file-technisch kijkt, kiest ervoor om op woensdag te gaan werken. Er zijn dan de minste verkeersopstoppingen.

Donderdag

De week is bijna voorbij. Voor de ene persoon betekent dat nog even flink doortrekken en voor de andere is het een ideale ‘in between-dag’ voordat het weekend begint. De dag erna ga je weer aan het werk om vervolgens van de zaterdag en zondag te genieten. Deze weekendstemming kan in je voordeel werken (ontspanning), maar ook minder goed uitpakken omdat de vrijdag een onbestemd einde van de werkweek gaat vormen, waar je voor je gevoel te veel voor moet opladen en te weinig energie uit haalt. Overigens is de donderdag bij veel organisaties, net als de dinsdag, een typische dag waarop veel mensen ‘binnen zijn.’

Vrijdag

Samen met de woensdag is vrijdag de populairste dag om vrij te zijn. Zo heb je namelijk altijd een lekker lang weekend. Mensen vinden vrijdag sowieso een lekkere dag omdat het weekend voor de deur staat. Deze begint voor jou alvast eerder, waardoor je van dingen kunt genieten die je normaal gesproken op zaterdag doet: Shoppen, sauna, een stedentrip... En de dag erna hoef je niet te werken!

Nadelen?

Toch kleven er ook wel wat nadelen aan de vrije dag. De meest gehoorde komt van medewerkers die het gevoel hebben dat ze het werk van vijf dagen in vier moeten proppen.

Volgens het CBS heeft 74 procent van de werkende vrouwen een parttimebaan en 20 procent van de werkende mannen. Toch groeit ook onder vaders - dankzij onder meer de papadagen - de deeltijd job aan populariteit. Daarnaast willen steeds meer mannen onder de 25 een dag van hun werkweek inleveren voor hun eigen tijd.

Relevant voor jou

Logo-400px

tags testing

25 apr. 2023
inge-van-der-hart-professional-maandag

Test componenten

14 mrt. 2022