Skip to footerSkip to content
Opdrachtgever

Jos Bleijenberg: Met Maandag voel ik een partnership

Jos Bleijenberg

Het tekort aan mensen in de zorg is nog altijd groot. Jos Bleijenberg, interim-bestuurder bij zorgorganisatie Hanzeheerd, is daarom blij met de samenwerking met Maandag®.

Hanzeheerd heeft onder de rook van Zwolle twee woonzorgcentra voor ouderen: De Bongerd in Hattem en Brinkhoven in Heerde. ,,In de zoektocht naar personeel om je formatie op orde te houden, is het fijn als je met een bureau als Maandag® contact hebt”, zegt Jos Bleijenberg. ,,Dan ben je verzekerd van continuïteit.” Op dit moment werken via Maandag® zeven professionals bij Hanzeheerd, als verzorgende IG, wijkverpleegkundige, kwaliteitsverpleegkundige en hr-adviseur. Bleijenberg zou daar maar wat graag een specialist ouderengeneeskunde aan toevoegen. Die zijn enorm schaars, zegt hij. ,,Ik heb bij Maandag® de vraag neergelegd of ze daar op de wat langere termijn in kunnen voorzien. Door te bemiddelen bijvoorbeeld of door zelf mensen contracteren.”  

Voor het kiezen

Het personeelstekort in de ouderenzorg is al langer een probleem. De ouderenzorg is nu eenmaal wat minder attractief dan het ziekenhuis, zegt Bleijenberg. ,,Het ziekenhuis heeft meer status, de ouderenzorg is minder sexy.” Wat ook al niet helpt, is dat de cao voor de ouderenzorg minder aantrekkelijk is dan die voor ziekenhuismedewerkers. Bovendien is Hanzeheerd een relatief kleine instelling die moet concurreren met veel (grotere) werkgevers in Zwolle en noordoost-Veluwe. ,,Mensen hebben het voor het kiezen. We hebben veel mensen van niveau 3 nodig en die zijn gewoon niet te krijgen. Soms lukt het via Maandag® wel. Ze gaan dan een contract aan met Maandag® dat beter past bij hun persoonlijke omstandigheden, waarbij ze meer variëteit hebben en qua inkomen toch continuïteit hebben.”

De Maandag®-opdrachtgever

Jos Bleijenberg is sinds maart aan de slag als interim-bestuurder bij Hanzeheerd. Hij werkt in deze functie opnieuw met Maandag® samen, nadat hij Maandag® ontdekte tijdens een vorige interim-opdracht. ,,Ik heb toen gemerkt dat Maandag® net een tikje anders is. Maandag® zoekt nadrukkelijk de samenwerking op. Ze willen weten in welke branche je zit en tegen welke problemen je aanloopt. Vervolgens willen ze samen met jou verkennen wat ze voor je kunnen betekenen.”

Kennis van de zorgsector

Maandag® heeft veel kennis van de zorgsector. Dat werkt heel goed, vindt Bleijenberg. ,,Daardoor weten ze wat er nodig is. Ze hebben het voorwerk al gedaan, waardoor ze iemand direct kunnen contracteren als ze denken dat diegene attractief is voor de zorgsector. Dat vind ik knap.” Vooral verpleegkundigen van niveau 4 en 5 zijn lastig te vinden, zegt Jos Bleijenberg. Maar ook bij de niveaus daaronder vallen nog weleens gaten in het rooster. ,,Als iemand zich ziek meldt, probeer je dat in eerste instantie op te lossen met eigen mensen, bijvoorbeeld door te vragen of mensen extra willen werken. Of door een beroep te doen op mensen uit de invalpool. Als dat niet lukt, hebben we mensen van buiten nodig.”  

Partnership

De samenwerking tussen Hanzeheerd en Maandag® is anders dan die met bemiddelingsbureaus, vindt Bleijenberg. “Die leveren mensen en zorgen vooral voor de administratieve kant. Met Maandag® voel ik veel meer een partnership. Ze kennen onze branche, weten waar de problemen zitten en zoeken samen met ons naar oplossingen.” Dat ‘samen’ is vrij letterlijk. ,,De vestigingsdirecteur van Maandag® belde me laatst. Ze wilde een uurtje praten, van mij horen hoe ik de toekomst zie en welke verwachtingen van Maandag® ik daarbij heb, zodat ze daar alvast op kan voorsorteren. Dat vind ik een partnership. Het gaat verder dan de harde uitwisseling van mensen en pecunia.”

Dit is Maandag®

Maandag® detacheert interim professionals in de publieke sector, binnen de overheid, het onderwijs, de gezondheidszorg en bij woningcorporaties. Maandag®-professionals krijgen persoonlijke begeleiding en coaching en hebben toegang tot talloze trainingen op de Maandag® Academy. Ook Maandag®-professional worden? Bekijk onze vacatures! Bron: nrc.nl

Relevant voor jou